Ruim baan voor de kapitaalverzekering
Vanaf 1 april aanstaande staan er wijzigingen op stapel in de kapitaalverzekeringen. Die wijzigingen zorgen ervoor dat u waarschijnlijk de kapitaalverzekering onbelast uit kunt laten keren. Voordat ik de mogelijkheden uitleg, zal ik eerst een globaal beeld schetsen van het fenomeen kapitaalverzekering. Aan het einde zal ik ingaan op de voors en tegens die aan afkoop kleven.
Wat is een kapitaalverzekering
Kort gezegd is een kapitaalverzekering een spaarpot die u maandelijks vult en die in de toekomst een uitkering ineens oplevert. Dit kan zowel via de verzekeraar afgesloten als via de bank.
In de inkomstenbelasting kan de verzekering in twee boxen voorkomen. In de eerste plaats als kapitaalverzekering eigen woning in box 1. In deze situatie wordt een kapitaal opgebouwd waarmee verplicht de hypotheekschuld op de eigen woning wordt afgelost. Daarnaast is er de kapitaalverzekering in box 3 (sparen en beleggen). Deze uitkering wordt gestort op uw bankrekening en u kunt ermee doen wat u wilt.
In het verleden was het zo dat sparen werd aangemoedigd door de overheid. Wanneer je gedurende 15 of 20 jaar premie had betaald, dan ontving je de uitkering tot een bepaald bedrag belastingvrij. Daar is in de loop de jaren een en ander aan gewijzigd.
De eerste belangrijke datum die ik wil noemen is 14 september 1999. Kapitaalverzekeringen voor die datum konden in box 3 rekenen op een voorwaardelijke vrijstelling. Dat betekent dat over de waarde van de verzekering geen inkomstenbelasting verschuldigd is, mits bij de uitkering maar aan de voorwaarden voor de vrijstelling werd voldaan. De verzekeringen vanaf die datum kennen geen vrijstelling en daarover is jaarlijks de heffing in box 3 verschuldigd.
De tweede datum is 1 januari 2013. Het moment dat voor nieuwe hypotheken verplicht werd gesteld dat er tenminste annuïtair afgelost moest worden, wilde men de hypotheekrente in box 1 af willen trekken. Daarmee was het gedaan met de kapitaalverzekering eigen woning.
Wat zijn de mogelijkheden vanaf 1 april 2017
Waar het altijd om ging was dat een bepaalde periode premie moest zijn betaald, wilde de uitkering onbelast plaatsvinden. Voldeed je niet aan die voorwaarde dan was het bij de eigen woning zo dat hetgeen meer werd uitgekeerd dan de betaalde inleg, progressief belast werd in box 1. In box 3 werd de vrijstelling met terugwerkende afgenomen en moest over alle voorgaande jaren alsnog 1,2% inkomstbelasting betaald worden over de waarde van de verzekering in het betreffende jaar.
Het wordt straks mogelijk om ongeacht de verstreken looptijd de verzekering uit te laten keren. Voorwaarde is wel dat er jaarlijks voldoende premie is betaald.
Voor de kapitaalverzekering eigen woning geldt wel dat u verplicht bent de uitkering aan te wenden om de hypotheek af te lossen.
Moet u de verzekering meteen laten uitkeren?
Het antwoord op deze vraag kan per persoon anders zijn. Er zijn echter een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
Voor de kapitaalverzekering in box 3 van voor 14 september 1999 is het gevolg dat u de vrijstelling kwijtraakt. De waarde van de verzekering is onbelast en zodra het geld op de bank komt, gaat de heffing in box 3 een rol spelen zonder dat er nog recht op een vrijstelling bestaat.
Voor de verzekering in box 3 vanaf 14 september 1999 is het rendement van belang. Wanneer het rendement op de verzekering hoger is dan het alternatief, dan is de verzekering lucratiever. Zeker omdat de kosten van kapitaalverzekeringen in het begin van de looptijd liggen.
De kapitaalverzekering is box 1 is wat complexer. Aan de ene kant zorgt het direct voor een lagere rente, omdat uw schuld daalt (let overigens wel op het maximum dat u boetevrij kunt aflossen) en u de premie op de verzekering niet meer hoeft te betalen. Aan de andere kant is de periode dat u de hypotheekrente in aftrek kunt brengen, in de tijd beperkt. Vanaf 2031 zal een grote groep van de eigen woningbezitters hiermee geconfronteerd gaan worden. Wanneer u uw hypotheekschuld wilt verminderen, zult u op een andere wijze moeten aflossen. Die zal niet goedkoper zijn dan de verzekering. Daarnaast zorgt de kapitaalverzekering er in de regel voor dat het risico van overlijden wordt afgedekt. Bij afkoop vervalt dit vangnet ook.
Wanneer u nu een slechte financiële positie hebt die in de toekomst zal verbeteren, kan deze regeling u net door de slechte periode heen trekken. Er zijn derhalve wel degelijk redenen waarom u wel gebruik maakt van de afkoopregeling.
Voor de vraag of u de mogelijkheid van afkoop van de kapitaalverzekering wilt benutten gelden twee spreekwoorden: “goedkoop is duurkoop” en “regeren is vooruitzien”. Laat u derhalve vooraf goed informeren. U weet me te vinden.
Laat een reactie achter