Goed werk voor een eerlijke prijs

31 mei, 2019

De nieuwe kleine ondernemersregeling in de omzetbelasting

Voor ondernemers die jaarlijks weinig omzetbelasting af hoeven te dragen hebben we nu een regeling die ervoor zorgt dat kleine bedragen niet afgedragen hoeven te worden. Deze regeling gaat vanaf 2020 helemaal veranderen. In deze bijdrage ga ik nader op de nieuwe regeling in. Allereerst een inkijkje in de huidige regeling.

Huidige regeling

In de huidige regeling is het zo dat iedere ondernemer die belaste prestaties verricht de omzetbelasting op de factuur vermeldt. Deze regeling geldt overigens alleen voor natuurlijke personen. Periodiek moet aangifte omzetbelasting gedaan worden. Wanneer op jaarbasis de te betalen omzetbelasting beneden de € 1.345 blijft, hoeft de ondernemer deze belasting niet te betalen. Ligt de af te dragen omzetbelasting tussen de € 1.345 en € 1.883, dan is er sprake van een korting op de afdracht. Dit systeem heet de kleine ondernemersregeling (KOR). Op de toepassing van deze regeling moet wel een beroep worden gedaan.

Nieuwe regeling

De nieuwe regeling biedt de mogelijkheid om geen aangifte omzetbelasting te doen. De voorwaarde die daarvoor gesteld wordt is dat de omzet beneden de € 20.000 blijft. Wanneer u, als ondernemer, beneden dit bedrag blijft, kunt u ervoor kiezen om vrijgesteld te worden van administratieve verplichtingen. U hoeft geen aangifte omzetbelasting te doen. Wanneer u daarvoor kiest mag u geen omzetbelasting meer op de facturen vermelden.

Wanneer u de regeling vanaf 2020 toe wilt passen kunt u zich vanaf 1 juni tot en met 20 november hiervoor bij de belastingdienst aanmelden. Bedenk wel dat u voor tenminste 3 jaren aan de regeling vast zit. Wanneer u verwacht in één van deze jaren per saldo omzetbelasting terug te krijgen, dan krijgt u deze teruggaaf niet wanneer u voor de KOR hebt gekozen.

Mocht u in een jaar boven de omzet van € 20.000 uitkomen, dan wordt u vanaf de factuur waarmee u de omzetgrens overschrijdt weer ondernemer. U moet de omzetbelasting vanaf dat moment op de factuur vermelden en afdragen. Vanaf dat moment kunt u ook de in rekening gebrachte omzetbelasting weer in aftrek brengen. Overschrijding van de grens zorgt ervoor dat u daarna pas na vijf jaren weer kunt kiezen voor deze regeling.

Gevolgen van de nieuwe regeling

In uw boekhouding houdt u nu ook de omzetbelasting bij. Vanaf 2020 zit er geen belasting meer in de omzet en hoort de omzetbelasting in de kosten, gewoon tot de kosten. Daarvoor moet u uw boekhouding aanpassen.

Daarnaast moet u heel goed in de gaten houden hoe hoog uw omzet is, omdat u bij overschrijding van de grens weer omzetbelasting moet gaan berekenen en afdragen. Op dat moment moet u de belastingdienst vragen om aangifte omzetbelasting te doen. Ook moet u op dat moment uw boekhouding weer aanpassen.

Conclusie

Wilt u gebruik maken van deze regeling, dan moet u wel heel zeker weten dat u de komende jaren onder de omzetgrens blijft en per saldo niet op teruggaven uit zult komen. Wanneer dat niet het geval is, kunt u beter ondernemer voor de omzetbelasting blijven. Zeker wanneer u de aangifte die u ieder kwartaal doet niet als een enorme last ervaart.

Vragen en antwoorden

Geldt alleen de belaste omzet voor de bepaling van de omzetgrens?

Nee, ook de vrijgestelde omzet telt mee, evenals de omzet waarvoor de belastingheffing naar de opdrachtgever is verlegd.

 Ik heb in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Wat gebeurt er wanneer ik gebruik maak van de KOR?

Voor de omzetbelasting gaat u van belast naar onbelast. Dat betekent dat een deel van de voorbelasting die u hebt geclaimd, terugbetaald moet worden. Wanneer het terug te betalen bedrag boven de € 500 komt, zal van terugbetalingsplicht sprake zijn.

Ik krijg facturen waarbij de omzetbelasting naar mij verlegd is. Heeft dit gevolgen voor de toepassing van de KOR?

Voor deze facturen blijft u verplicht aangifte omzetbelasting te doen.

Ik maak gebruik van de margereling. Hoe werkt de regeling voor mij?

Voor de bepaling van de omzet geldt de marge tussen verkoop en inkoop.

Ik bewaar mijn administratie niet. Kan ik gebruik maken van de KOR?

Als ondernemer bent u verplicht uw financiële administratie 7 jaren te bewaren. Wanneer u dat niet doet, kunt u geen gebruik maken van de KOR.

Ik ontvang een factuur van een ondernemer zonder omzetbelasting. Moet ik om een nieuwe factuur vragen?

Dat u een factuur zonder omzetbelasting ontvangt, zal betekenen dat deze ondernemer gebruik maakt van de KOR. Omdat er geen belasting op de factuur staat, kunt u geen omzetbelasting in aftrek brengen uit deze factuur.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

naar boven